About Me

Tuesday, June 22, 2010

...mEniLai diRi...


Dalam segmen tinta penulis novel Ucapkan Kau Rindu, Moon ada catatkan sesuatu.
Dan ada pula yang sukakannya. 
Thx... (^_^)

So, Moon nak abadikan tulisan tu di blog ni pula.
Ayatnya begini:

"Penceritaan tanpa mesej ibarat kertas yang kosong.
Novel ini dicipta untuk menyampaikan kepada pembaca bahawa; 
setiap manusia yang hadir dalam hidup kita, sama ada berpersonaliti 'jahat' atau baik...
semuanya ada peranan tersendiri.

Sungguh mustahil dalam sebuah kehidupan hanya dikelilingi mereka yang baik-baik sahaja. 
Pasti wujud insan yang mencetuskan pergolakan. 
Di situlah bergunanya akal yang positif. 
Menilailah dengan lebih berhikmah, agar lubuk dendam tidak akan berdasar di dalam hati."

Dulu... Moon pernah menempuh perjalanan hidup yang sukar.
Dugaannya begitu besar apabila berdepan dengan si pendera perasaan.
Tiada bezanya jika didera secara fizikal.
Cuma perasaan yang didera tidak terzahir di mata, sebaliknya bernanah di jiwa.
Mental yang ketika itu sangat rapuh akarnya menerima impak.

Sering Moon menangis... tertanya-tanya, kenapa Moon dipertemukan dengan manusia sedemikian rupa?
Sukar nak menjawab soalan tu. Sampai sekarang Moon tak ada jawapannya.
Apa yang pasti, ia mengajar Moon agar tak memperlakukan perkara yang sama pada orang lain.

Hikmahnya...
Moon jadi diri Moon yang sekarang.

~end~

4 comments:

Hafriz el-Muhammady said...

Salam Mujahadah,

Tahniah utk kak Moon, smgoa trus bjaya dlm dunia penulisan ni..

emm...cuma saya ingin bertanya.
Mcm mane ea nk jadi penulis yg hebat sehinggakan mampu menerbitkan karya sendiri? teringin jugak rasanye...tp x tau lah bleh ke x...huhu

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

thx hafriz...
soalan tentang bagaimana nak menulis ni pjg sket jawapannya.
nnti kite e-melkan ek.

taurus girlz96 said...

hye kak moon...sy ika..ika da bc novel 'ucpkan kau rindu'..syok la nvel 2..sdih sgt..ap2 pown..gud luck for kak moon..klw bleh kak moon buat la kisah remaja lak ek..hehe...

salam,

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

hai ika....
thx sbb suke novel tu.
insya-Allah darling...

muaahhh! (^_^)v