About Me

Tuesday, May 5, 2009

...sEgaLa yAnG aDa...

Moon tergelak bila Kak Hezzy Azra kata dia suka tag Moon. Katanya, jawapan-jawapan Moon best. He? Kali ni tak tahulah best ke tak. Asalkan dapat penuhi tugasan menjawab tag Kak Hezzy, rasa lega terus. Bila ada orang mengetag (bahasa yang mula popular kini), maknanya kita menggalas sebuah amanah. Cewah-cewah... ayat ini sedikit poyo. Dalam bahasa yang mudah difahami - sportinglah beb! Tak gitu? Maka, beginilah hasilnya...

1.
Nama timangan family:
Yang paling Moon suka - Musu. Entah ek... bila anak-anak buah panggil, rasa cam manja semacam. Kalau yang baru nak pandai cakap tu, dengan pelat-pelat diorang sebut Musu jadi Cu. Juga dengan nada manja mendayu-dayu hujungnya. Rasa best sangat. Sejak akhir-akhir ni ada nama timangan baru - Auntie Ngah. Pun buat Moon rasa diri comel aje. (Terperasan sendiri pulak. Wahakaka...)

2. Anda seorang yang...:
Moon susah nak terangkan yang Moon ni macam mana. Berdasarkan cakap-cakap orang, Moon dikatakan;
-> Lemah lembut - Bila cakap lembut, buat apa-apa pun lembut...
-> Manja - Suka mengeseh-ngeseh. Jangan tak percaya, Moon suka makan disuap member-member ofis. (Alamak, terberitahu kat sini pulak.)
-> Suka gelak - Yang ni bukan orang cakap, tapi Moon rasa sendiri. Benda yang kelakar sikit pun Moon boleh gelak. Dengan gelak yang luar biasa pulak tu. Wahakaka...
-> Pengemas - Paling ketara bila orang lain masuk dalam kereta Moon. Diorang akan cakap, "Bersihnya kereta kau..." Siap dengan riak kagum. Nak cuba, bolehlah naik kereta Moon.
Ni semua orang cakap tau. Bukan Moon yang cakap. Huahua...

3. Insan istimewa dan kenapa dia teramat istimewa:
Anak buah Moon yang bernama Hakim. Dia ni dilahirkan tak cukup bulan. Kakak Moon masa mengandungkan dia, tiba-tiba je ada darah tinggi. Jadi, kena bersalinkan masa baru 7 bulan. Si Hakim tu memang kecil sangat. Kurus pulak tu. Kulit dia putih yang amat. Lepas lahir terus kena duduk dalam inkubator. Lama jugaklah dia terperap kat dalam tu. Dalam 5-6 bulan gitu. Lepas keluar dari inkubator pun, dia masih lembik semacam. Moon risau betul tengok dia. Nyaris-nyaris nak jadi kanak-kanak istimewa. Mujur Allah izinkan dia jadi normal semula. Sebab tulah Moon rasa Hakim ni istimewa. =)

4. Lagu kesukaan sekarang:
Lepas balik kursus ESQ, buatkan Moon suka lagu ni. Moon bubuh lagu ni kat playlist. Dengarkanlah...

Surgamu - Ungu
Segala yang ada dalam hidupku
Kusedari semua milik-MU
Ku hanya hamba-MU yang berlumur dosa
Tunjukkan aku jalan lurus-MU
Untuk menggapai syurga-MU
Terangiku dalam setiap langkah hidupku
Kerana kutahu hanya KAU TUHANku
Allahuakbar... ALLAH Maha Besar
Ku memuja-MU di setiap waktu
Hanyalah pada-MU tempatku berteduh
Memohon redha dan ampunan-MU

5. Warna kegemaran:
Hijau... kalau orang Perancis panggil - ijo. Wakahaha... tak tahulah kenapa Moon gila-gila suka warna ni. Background blog Moon ni pun hijau jugak. Yang bestnya masa pesta buku PWTC hari tu, tema Karangkraf - Go Green. Melompat sampai langit Moon jadinya. Hooray!


6. Benda paling wajib dalam handbag:
-> Alat-alat mekap yang terdiri daripada bedak kompak, krim muka, eyeliner, gincu dan lipgloss. Orang pompuan... gitulah kan? Hehehe...
-> Handphone, kamera digital, jelly cologne, pen, wallet... Kalau ada ruang lagi, sumbat macam-macam yang boleh. Kalau boleh nak buat macam kocek Doraemon.

7. Kali terakhir nangis:
Tiga hari berturut-turut pada 1-3 Mei. Moon rasa berbaloi menangis masa tu sampai bengkak-bengkak mata. Sebab sekarang ni Moon rasa sangat tenang. Nak menangis pun rasa tak bermakna kalau bukan kerana ketika berdoa. Susah nak jelaskan... Jawapannya hanya dapat dirasa bila pergi kursus ESQ.

8. Tag rakan anda:
-> Molly Danny. Minah ni kata dia suka ditag. Ambik...
-> Nurul Ain. Budak comel ni dulu pernah mengetag Moon. Jadi, ni tag balas untuk dia. Ain... kita seri!
-> Serunai Faqir. Teringin nak tengok macam mana jejaka ni jawab tag. Dia ni suka gelakkan orang. Hai... tak sabarnya nak gelakkan dia. =)


6 comments:

-Ain-Dak In- said...

uiiii....
wrong name...
nama ain<<< norul' ain..
hehehehehe....

okies...
seri ek??
hmm..
act byk tagged nak bg kat akk..
tp x smpi ati bg...
huhuhu......

nati ain amik...
huhuhuhuhu..
thanks k moon...

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

hai ain..
ohh, norul ain he?
ya ampun!
baiklah..
dipersilakan norul ain
untuk menjawab tag yg diberikan.
TEPUK! TEPUK! TEPUK!

wah, ramai tol peminat budak ni.
hehehe....

-Ain-Dak In- said...

wooo...sampai kat cheras ni kedengaran tepukan k moon di s.alam nun...
rase terbangga lak (smbil pki spek mata itam)
hahahaha....

Hezzy Azra... said...

Salam utk Moon yg manja & lemah lembut :)
Well done!! Anda berjaya menjawab tag ini dgn cemerlang sekali! Haha

P/S: Merah kalau cakap Perancis aper bunyinya?? Hehe

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

kak hezzy..
TQ2..
err.. merah dlm bhs perancis ape ek?
alif ya mim kot.
wakahaha...
kalo dlm bhs jawa, merah itu red.
kui..kui..

molldanny said...

Moooooonnnn... dah jawab dahhh...