About Me

Monday, March 17, 2014

...ho CHI minh...


info for those yg nak bercuti ke ho chi minh vietnam. free & easy.

1. kalau dpt tukar 1 juta dong = RM160 atau kurang lg kat msia so bleh la tukar byk2. kalau x dpt, tukar sket je la duit utk tambang teksi dr airport <--> hotel. sbb ada money changer kat luar ben thanh market boleh tukar 1 juta dong = RM160. tukar duit kat msia mahal le. lgpon kat sane shopping duit msia pon bleh. duit dolar lg diorg suke. tp kite la yg rugi. (ni currency mac 2014. currency bleh berubah. tp dah 4 kali sy gi mmg tukar duit kat vietnam lg murah).

2. sentiasa bwk botol air mineral kosong dlm beg. bwk dr airport msia sbb bleh guna dlm flight yg xde gayung dlm toilet. kat toilet airport ho chi minh takde paip air taw. sume pakai kesat ngn tisu. (huhuu). public toilet kat sane sume camtu. so botol kosong ni sgt penting. tadah air kat sink pastu bwk msk dlm toilet.

3. dari airport nak ke hotel kene amek teksi kat kaunter dlm airport. teksi yg paling murah ialah VINASUN. tp kaunter teksi vinasun kat airport dah takde. kat luar airport byk giler ulat. sume ngaku driver teksi. JANGAN TERPEDAYA. kluar dr airport terus ke hujung belah kiri. kat situ ade teksi vinasun tunggu dgn driver sekali. dia guna meter. kalau hotel dekat ngn ben thanh market x smp 200 ribu dong.

4. kalau x tau nak cari hotel kat mane bleh tgk kat agoda.com. agoda apps lg murah rate hotel. cari hotel area district 1 - ben thanh market. kluar hotel terus nmpk ben thanh market. depan tepi hotel ada 4 kedai mkn halal. ade kedai 24 jam cam 7 eleven. senang nak idop kat sini uols.

5. cara nak kira duit dong. misalnya nak beli telekung harganya 240 ribu dong. 240 000 x 0.00016 (rate currency. ikut rate masa tukar duit) = RM38.40. kat dlm ben thanh atau kat pasar malam kite sgt2 digalakkan tawar-menawar. mntk hrga yg plg murah yg kite nak. kalau nak tau beli kat pasar mlm lg murah. dlm ben thanh tu mahal sebetulnya. harga jerut leher mati gantung pnye. huhuu.. jgn x pecaya yg diorg pon pandai ckp melayu.


6. selain shopping, bleh pergi ikot trip ke sg mekong atau ke chu chi tunnel. biasa nyer setiap hotel hotel ada buat trip ni. kalau tanya kedai2 yg jual telekung baju kurung pun ada buat trip ke situ. pergi ramai2 dpt la murah sket. ade trip yg include ngn mkn sekali. ade yg tak. kalau nak ikot trip ni mmg kene spend 1 ari ke sg mekong & 1 ari ke chu chi tunnel. sbb tmpt2 ni sume jauh mak oii. sg mekong best! naik bot pastu naik sampan, minum teh madu, mkn buah2, lunch sekali, ada tarian vietnam. sg mekong ni ade 2 musim. 1 musim air coklat. 1 musim lg air sg dia kelabu. chu chi tunnel ni best jgk. tgk tmpt askar vietnam survive ms zaman perang dulu. 1 ari dlm sejarah la kira nyer trip ni. hehee...

7. tempat-tempat menarik yg wajib pergi kalau nak pergi ho chi minh. yalah... takkan pergi sana semata-mata nak shopping kan? ni tempat yg mmg recommended. 
- ben thanh market
- cho binh tay market (mcm ben thanh market. kain2 kat sini lebih murah. agak jauh dari ben thanh market)
- saigon centrel post office (pergi time malam memang cantik)
war remnants museum
- museum of vietnamese history
kem bach dang (restoran ais krim with fruits on top dan mkn dlm buah kelapa. add: 26-28 Le Loi Street, District 1)
- kedai shamsudin restaurant (makanan vietnam serius sedap giler 100% halal. add: 445 Le Hong Phong street, District 10)
- sungai mekong
- chu chi tunnel

selain sungai mekong & chu chi tunnel, yg lain-lain semua dalam area town. naik teksi je. tunjuk alamat tempat yg nak pergi kat taxi driver. insya Allah mesti sampai punya. kalau rajin jalan kaki pusing town. kalau larat la. sebab bandar ho chi minh besar giler kot. pengsan kejang otot kaki kalau jalan. 

sy tak pernah share pasal travel ke mana2 sebelum ni. sbb dah byk sgt blog yg share. tp ntah nape ntah baik pulak sy kali ni. :P

~end~

4 comments:

Cik nun said...

sedih tak dapat join..tak pa..next time..hehe

Zaidalifah Hussin said...

SYOKNYA JALAN-JALAN :)
TQ BAGI INFO INSYAALLAH 1 HARI NNT AKAN SAMPAI.

Hanie said...

thanks 4 da info dear...sangat membantu.. tp mcm mane nk solat ek... xpernah ke luar negara lg ni..

...:muRn! aQ!La:... said...

to HANIE:

solat kita boleh buat jamak kat hotel. kat ho chi minh ada masjid. boleh la melawat ke masjid tu. (^__^)