About Me

Monday, August 11, 2008

aKu mEnuLis buKaN keRaNa nAMa...

Salam buat pembaca blog.... Moon menyepi seketika melakar tinta di sini. Sengaja mengambil peluang untuk berfikir dan berfikir secara lebih idealistik. Kadangkala bila selalu menulis, kita tidak berkesempatan menggunakan deria yang lain. Banyak yang boleh didengar, ada perkara yang mesti kita baca dan lebih masa diperlukan untuk menghayati.

Ramai yang bertanya dan tertanya-tanya. "Bila Moon menulis? Macam mana dapat idea? Apa perasaan sekarang?" Dan... biasanya soalan-soalan itu diakhiri dengan, "Senyap-senyap aje menulis. Tahu-tahu dah ada novel dah..." Memang jenuh juga nak menjawab soalan yang sama dengan berlainan orang. Tapi Moon tak pernah rasa bosan bila bercerita tentang itu.

Moon fikir, ada baiknya jika Moon catatkan perjalanan yang penuh liku dalam menghasilkan sesebuah manuskrip. Kerana Moon berasakan ia adalah satu rentetan kisah yang akan menjawab bisikan-bisikan yang kurang manis Moon dengar.

Bila Mula Menulis?
Kali pertama Moon dapat menyiapkan sebuah manuskrip novel ialah pada tahun 2004. Boleh tahan ketebalannya, lebih kurang 400 halaman kalau Moon tak silap. Dengan tajuk Sayangi Daku dan bertemakan penganiayaan kanak-kanak, manuskrip itu dihantar ke ALAF 21. Percubaan itu GAGAL mendapat tempat di hati para editor. Apa yang dapat Moon simpulkan daripada keputusan itu, kisah cinta yang menjadi perhatian pembaca.

Usaha Moon untuk menulis tidak terhenti begitu sahaja. Cuma mengambil masa untuk bangkit semula. Moon kembali menulis pada 2006 setelah setahun mencari ilham. Wahahaha... Pada awal Januari 2007, baru Moon hantar ke ALAF 21 setelah dua kali manuskrip itu disemak. Bimbang kalau-kalau ada yang membuatkan ia direject. Manuskrip yang bertajuk Sebutlah Namaku dan bernama pena Murni Naleeni itu dihantar tanpa pengetahuan warga ALAF 21.

Tunggu punya tunggu, pada Februari 2008 salah seorang editor ALAF 21 iaitu Dilla telah menghubungi seseorang yang terdekat dengan Moon untuk mendapatkan soft copy manuskrip Sebutlah Namaku. Sepanjang manuskrip itu diproses, Dilla hanya dapat berhubung dengan seseorang yang terdekat dengan Moon saja. Sorry, Dill... ini demi keselesaan kita bersama.

Alhamdulillah... manuskrip Moon tu diterima tanpa perlu dirombak atau ditambah lagi. Jadi, perjalanannya lebih lancar lagi dan dapat diterbitkan pada Julai 2008. Ketika para editor ALAF 21 mengadakan perbincangan tajuk dan nama pena untuk Moon, barulah mereka tahu siapa penulis novel tu yang sebenarnya setelah diberitahu oleh Kak Wan, ketua editor ALAF 21. Moon minta maaf kerana terpaksa berahsia tentang hal ni pada semua warga ALAF 21. Terutama pada Dill. Rasa bersalah sampai sekarang tak habis lagi.

Kenapa Moon Berahsia?
1. Moon mahu editor-editor ALAF 21 menilai manuskrip Moon sebagai manuskrip penulis baru. Bukan salah seorang staf di situ.

2. Memberi keadilan kepada semua penulis baru yang menghantar manuskrip di ALAF 21. Moon juga mahu melalui proses yang sama seperti penulis baru yang lain. Manuskrip Moon mengambil masa yang lama juga untuk diterbitkan selepas setahun dihantar.


3. Mewujudkan keselesaan kepada editor yang memproses manuskrip Moon. Moon tidak mahu kerja-kerja itu dipengaruhi dengan elemen-elemen 'menjaga hati kawan'.


4. Sejujurnya, Moon lebih suka mendengar komen yang pedas-pedas daripada editor. Barulah Moon tahu di mana silap Moon. Yang bestnya, Moon dapat dengar semua itu.

5. Buat apa nak kecoh-kecoh sangat, kan? Moon nak orang kenal novelis Sebutlah Namaku sebagai Murni Aqila, bukan kerana Moon yang beritahu siapa itu Murni Aqila.

Moon harap, penjelasan yang panjang lebar ini dapat merungkai tanda tanya sesiapa sahaja. Jika ada yang bertanya lagi, Moon tak kisah untuk menceritakannya semula. Pada masa akan datang, Moon akan beritahu pula bagaimana idea novel Sebutlah Namaku dapat diilhamkan. Wasalam...

4 comments:

Naqib Mohamad said...

salam...
saya punyai minat untuk menghasilkan karya sendiri dan pernah menulis cerita pendek (english, tapi grammar error merata , hehe) , dan satu cerita novel yang hanya sekerat jalan disebabkan faktor peperiksaan awam. skrg dah habis spm, dan saya mengharapkan moon dapat bantu dengan memberi cara2 supaya manuskrip saya diterima. maksud saya, format apa perlu saya guna. alamat dan sebagainya... harap dapat membantu...

Anonymous said...

syabas kak moon...:)

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

4 naqib... akk dah reply dlm blog awak. harap berpuas hati. selamat berkarya.

hmm... anonymous, nape x bubuh nama? nak gak tahu nama tuan yg tulis komen tu. apa2 pun... thx so much!

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇