About Me

Friday, December 26, 2008

...SamBunGan iLhaM...

Dah berjanji, mestilah kena tunaikan. Kan? Dalam posting bertajuk ...iLhaM... ...iLhaM... Moon masih belum beritahu 4 lagi ilham yang lain dalam novel Sebutlah Namaku. Okeylah... Moon akan sambung bercerita lagi. 4 ilham yang belum Moon terangkan ialah:

5. Melamar dengan tajuk-tajuk novel Alaf 21
6. Terbaca emel orang lain
7. Masuk ICU
8. Bercinta dengan peragut

Melamar dengan tajuk-tajuk novel Alaf 21:
- Yang ni, ramai betul orang bertanya pada Moon. Antara sebabnya, idea ni seakan-akan sama dengan novel Warna Hati karya Meen Zulaikha. Oleh kerana Moon punya novel keluar bulan Julai, manakala Warna Hati keluar pada bulan Mei tahun yang sama, orang kata Moon 'ambil' idea Kak Meen. Sumpah... Moon langsung tak ciplak idea Kak Meen.

Untuk pengetahuan semua, novel Moon dikarang sepanjang tahun 2006. Dan kemudian novel tu dihantar ke Alaf 21 pada Januari 2007.
Hanya pada Julai 2008 novel tu diterbitkan. Kesimpulannya, idea Moon dengan Kak Meen kebetulan sama. Cuma scene novel Moon di dalam kedai buku. Manakala Kak Meen punya novel lebih umum. Tak sangka pula Moon ni 'sekepala' dengan Kak Meen. Hehehe... Boleh jadi kawan karib ni!
Makan time masa Pesta Buku 2006 di PWTC. Pakai baju rasmi lagi!

Idea ni boleh tercetus dalam fikiran Moon masa Pesta Buku Antarabangsa 2006 di PWTC. Moon ada kat sana masa tu. Tengah-tengah sesak dalam booth Alaf 21, tiba-tiba Moon dengar ada orang bersuara, "Lafazkan cintamu." Moon terkejut dan berpaling. Seorang peminat novel bertanyakan novel itu pada Moon rupa-rupanya. Kalau orang yang tak faham, mesti terfikir benda lain. Mujur yang bertanya tu perempuan.
Moon tengah bekerja keras di booth Alaf 21. Yang pakai tudung biru tu...

Dalam situasi yang lain, staf Alaf 21 yang bertugas ketika itu melaung-laungkan setiap tajuk novel yang sudah kehabisan atau stok novel yang baru sampai. Sehinggakan Moon terfikir, tajuk-tajuk novel Alaf 21 ni boleh dijadikan luahan perasaan sebenarnya. Masa tulah Moon dapat idea nak masukkan scene melamar dengan menggunakan tajuk novel-novel Alaf 21.

Terbaca e-mel orang lain:
- Hahahaha... terpecah tembelang kat sini. Sungguh, Moon terbuat perkara tak baik ni sekali aje dalam hidup Moon. Moon tak nak sebut siapa. Nanti kantoi! Wakakakaka...
Suatu hari, Moon pinjam guna komputer member Moon semata-mata nak guna internet. Masa tu komputer Moon punya internet 'weng'. Dengan tanpa minta izin, Moon guna komputer dia. Masa tu, waktu rehat. Tanpa diduga, dia tak log out e-mel Yahoo! dia. Moon pun macam tertarik nak baca e-mel dia sebab ada satu tajuk tu lain macam sikit.
Tanpa mengenangkan dosa, Moon buka dan baca e-mel tu! Tak sangka sungguh, member yang pendiam itu sedang cuba nak tackle seorang gadis. Jeng, jeng, jeng...
Diam-diam ubi budak tu sebenarnya.
Lepas baca e-mel tu, Moon kembalikan e-mel itu dalam keadaan asal. Takut dikesan. Moon simpan rahsia ni sampai sekarang. Sekarang Moon dah luahkan pun, rasa-rasanya tak ada sape yang tahu siapa orangnya.
Buat member Moon tu, sori ek... Janji tak buat lagi!

Masuk ICU:
- Masa arwah abah Moon masuk ICU, Moon menggelabah habis. Menunggu kat luar macam rasa nak pengsan. Masa tu arwah abah Moon buat operation pintasan jantung. Sepanjang petang tu, tak senang duduk jadinya. Alhamdulillah... operation tu selamat dan arwah abah sedar sejurus operation tu selesai.
Memang kuat betul semangat arwah masa tu. Namun, ajal tidak memilih kasih. Arwah abah pergi jua beberapa tahun kemudian. Peristiwa itu membuatkan Moon semacam beremosi sikit. Apabila ada yang meninggal dunia dan Moon melawat, terus Moon teringatkan arwah. Berderai air mata jadinya.
Masa pak lang Moon masuk hospital sebab penyakit jantung, serta-merta Moon teringatkan arwah abah. Entah kenapa Moon pandang pak lang macam arwah abah. Menangis Moon kat hospital masa tu. Teringatkan arwah abah.
Semua perasaan dan kejadian yang Moon pernah rasai tu, Moon masukkan dalam novel ni. Itulah sebahagian pengalaman yang pernah Moon alami.

Bercinta dengan peragut:
- Ini cuma khayalan Moon aje. Moon ni kadang-kadang suka fikir yang bukan-bukan. Antaranya, Moon terfikir... macam mana agaknya kalau Moon kena ragut. Lepas tu Moon suka dengan peragut tu. Benda-benda macam nilah yang memberi Moon idea nak menulis. Pendek kata, Moon suka berangan... suka berkhayal. Tapi Moon akan kata, tu bukan berangan. Tu berfikir namanya. Wakakaka....

Tertunai sudah janji Moon. Lega rasanya... Sesiapa yang dah baca novel Sebutlah Namaku, terima kasih banyak-banyak. Yang belum lagi, harap sudi membacanya.

4 comments:

sf said...

buatlah tajuk - Ku Dilamar Peragut Hensem ... hehehe

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

wakakakakah....
SF ni kan...
bagi tajuk yg ntah apa2 je kan...
kelakar benor!

[Fadilah Diyana] said...

salam...novel awk tu memang best...ske sgt...=D

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

thx fadilah...
kalo awk suke, sy lg suke.
nak melompat kat sini, tp x bleh lak.
wuhuhuhu...