About Me

Wednesday, April 6, 2016

...nak jadi NOVELIS part 5...

nak jadi novelis..?

kita dah sampai STEP KELIMA. 

wahh.. cepat betol kan..? 
herherr..

STEP KELIMA: buat jadual penulisan.
sebelum ni kita buat rangka sinopsis, watak perwatakan bagai semua. 
kalau rangka maha hebat sekali pon tapi tak ada jadual, ke laut jugak dia pergi. 
manuskrip terperam 2 zaman pon tak siap siap lagi. 
jadual sangat penting tau. 
nak melatih supaya kita displin dan ada target bila manuskrip tu nak disiapkan.

contohnya:
misal kata kita target nak buat novel 400 pages je. 
dicadangkan 1 minggu 50 pages. 
so 1 hari kena buat lebih kurang 7-8 pages.

cadangan jadual:

APRIL
minggu pertama = 50 mukasurat
minggu kedua = 100 mukasurat
minggu ketiga = 150 mukasurat
minggu keempat = 200 mukasurat

MEI
minggu pertama = 250 mukasurat
minggu kedua = 300 mukasurat
minggu ketiga = 350 mukasurat
minggu keempat = 400 mukasurat

JUN
minggu pertama = edit
minggu kedua = edit
minggu ketiga = submit pd editor

dalam masa 3 bulan settle semuanya. 
ni cadangan je. 
tapi kalau rasa boleh buat 1 ari 10 pages, 40 ari dah boleh siap 1 manuskrip. 
dan untuk beginners boleh try buat 1 ari 5 pages dulu. 
4-5 bulan insya Allah boleh siap. 
yang penting konsisten.

boleh ke idookk..?
kita cuba try test la ek.
eheheheee...

~end~

baca STEP PERTAMA klik sini.
baca STEP KEDUA klik sini.
baca STEP KETIGA klik sini.
baca STEP KEEMPAT klik sini.
baca STEP KEENAM klik sini.

1 comment:

Eefa Azwany said...

Assalamualaikum kak murni..
Tgh gigih habiskan bc novel gila tak rindu.. Yg spesialnya siap ada t/tgn kak murni lg dkt buku ni.. Beli kt karnival karangkraf 28 feb 2016 aritu..