About Me

Wednesday, January 21, 2009

...LaGu UnTuKmU...

Lagu merupakan salah satu arkib yang luas dalam pencarian sesuatu ilham penulisan. Moon banyak kali menggunakan kaedah ni ketika nak mencari idea. Moon akan dengar lagu dan menghayati lirik-liriknya yang puitis sambil menelaah pengertiannya. Sebagai penulis, Moon rasa cara begini sangat berkesan. Terutama sewaktu menghayati garapan yang sangat mencabar seperti adegan sedih. Memang payah nak menangis kalau kita sebenarnya sangat gembira.

Kemenangan Meet Uncle Hussain mengungguli Juara Lagu 23 baru-baru ni menerusi Lagu Untukmu, mencetuskan perasaan yang ingin Moon kongsikan bersama. Bait-bait lirik yang melankolik begitu ke dasar definisinya. Apa yang membuatkan Moon kagum, penulis lirik lagu ni ialah Taja dan Tass. Lelaki yang berjiwa rock dalam kelompok indie progresif! Memang kagum! Moon catatkan liriknya di bawah:

Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicela
Bagai ku lumpuh tak mampu berdiri

Aku tetap begini takkan berubah
Kerana aku tetap aku

Dan alur hidupmu bukanlah aku

Guna hati, akal dan fikiranku
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu

Adakah aku
Hanya boneka yang engkau sering mainkan
Yang dikawal oleh jari-jarimu
Kupunya hati dan perasaan
Pernahkah engkau fikirkan
Cukup cukuplah oh cukuplah

Guna hati, akal dan fikiranmu
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu

Tak tahan tak tahan
Sabarku tak tertahan
Melayan sikapmu perawan

Berbeza berbeza
Kau dan aku berbeza
Kita memang tak serupa
Bebaskan bebaskan
Kuingin dilepaskan
Kita tidak sehaluan

Cukuplah sudahlah
Sampai di sini sahaja
Hubungan kita berdua

Mana bait-bait yang Moon highlight, itulah yang paling Moon suka. Lirik lagu sebenarnya juga sama seperti sebuah novel. Kadang-kadang Moon rasa bosan dengan lirik yang dah biasa digunakan. Dah boleh agak apa yang ditulis dengan mudah. Klise!

Tapi inilah sebenarnya cabaran bagi penulis. Tak mahu karyanya sama seperti orang lain. Tak mahu adegannya sama seperti karya orang lain. Tak mahu cara penyampaiannya juga sama seperti garapan orang lain. Juga tak mahu dialog watak-wataknya biasa diungkapkan penulis lain. Kerana persamaan itu membuatkan ia bosan, kaku, menjengkelkan, tak teruja dan bayangan kelemahan diri penulis itu sendiri.


Susah giler! Inilah yang sedang Moon lakukan. Tak mahu sama seperti orang lain. Tapi boleh ke? Kalau tak sama, hampir-hampir sama pasti akan terjadi juga. Nak nak buat macam mana? Kenalah cabarkan diri juga.


Moon, berusahalah!

4 comments:

~~Lolipop~~ said...

gambate senpai.....!!!

kadang2 susah nak lari dari ter sama or ter ikut org lain punya...

huhuhu...

ape2 pon....
akk kene berusaha.....

cabaran seorang penulis....
memang tercabar.....

usaha bersungguh2..

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

gambate senpai 2 u 2. hehehe...
best la bila ada sokongan.
thx lolipop!
terus rasa bersemangat ni.

sf said...

ala terjun lombong je ... pun boleh dapat ilham atau berhenti tengah2 trafik lite ke ... lagi cepat ilham mai ...akekekekeke

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

huhuhu...
cadangan SF mmg gempak habis!
wa salute lu beb.
tp moon konpius skit la.
apa kata abg buat dulu.
pastu moon ikut belakang.
wakakakaka....