About Me

Wednesday, November 24, 2010

...peJamKan maTaMu...

Soalan yang paling biasa Moon dengar:
"Macam mana dapat idea menulis?"
Jawapan yang biasa Moon bagi:
"Kena banyak berangan. Ahahahhaaa....."

Kedengaran macam Moon main-main. Kan?
Tapi sebenarnya Moon sangat serius. (Ini serius....)
Wahhh..... berangan pun boleh bikin duit.
Jangan fikir berangan tu kerja mudah tau.
Ia memerlukan tenaga dalaman yang cukup rakus.
Barulah keluar segala aura daya imaginasi yang mantooopp. Huhuuu....
Kalau nak tahu, kena banyak 'menuntut'. (^_^)v

Selain berangan.....
dengar lagu-lagu yang puitis pun banyak membantu.
Serius sekali lagi.
Bila mengarang, Moon mesti nak dengar lagu.
Lebih-lebih lagi lagu yang jiwang 24 karat tahap lelehan obesiti.
Ahahahaa......
Nak menegaskan tu kena over sikit. Hehehee.....

So.....
mulai entri ni dan kemudian berterusan dalam entri yang lain....
Moon akan tulis lirik lagu yang biasa Moon dengar untuk menghayati penulisan.
Kemudian Moon akan ulas lirik tu berdasarkan perspektif Moon.
Dari sisi sudut pandang yang hanya seluas katak bawah tempurung. Hahahaaa.....
Terima laa.....

SUNGAI LUI - AIZAT
Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Atau pun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Atau pun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini...... 

-*-*-*-*-*-*-

1st of all..... abaikan tajuk lagu ni. Huhuuu.....
Lirik lagu ni simbolik.
Yang paling Moon suka..... mula-mula dia suruh kita pejam mata.
Hayati segala yang kita ada, juga di sekeliling kita dengan hati.
Setelah kita rasa bahawa keindahan tu sebenarnya ada di hati, barulah dia suruh buka mata.

Alaaa...... chumel nyerrr...... sweet sangat-sangat. (^_^)v
Kan dah feeling dah. Ahahahaaa......
Dengan irama yang harmonis.... memang rasa terbuai.
Dan sebenarnya bila dengar lagu ni buat Moon teringatkan seseorang.
Hurrrmm.......
Dah, dahhh..... tak nak ingat dan tak nak fikir.

~end~

4 comments:

Sakura Chenta AheytarO said...

saya da mula suke lagu ini ...sebab selalu buka blog kak moon ..

:)

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

kite dah mula suke cik mal.
sbb tu kite selalu gi blog cik mal & dgr lagu dadali tu. heheee.....
pasni kite nak letak lagu dadali lak.
(^_^)v

Nurul Ariena said...

i love this song too! ^^ hehe

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

luv u la ariena.
ngeehee....