About Me

Thursday, February 11, 2016

...nak jadi NOVELIS part 2...

saya dah share STEP PERTAMA cara nak mula menulis. 
dah tahu macam mana nak cari idea. 
macam mana nak kreatifkan idea tu. 
gambaran idea tu dah ada. 
so arini saya share step seterusnya pulak.

STEP KEDUA: buat sinopsis penuh.

bila dah ada idea, tulis dalam sebuah buku semua idea tu. 
jangan biar idea tu menerawang dalam kepala je. 
sebab ada banyak benda lain yang kita kena fikir selain nak menulis. 
takot nnti idea idea tu semua ke laut ke gunung entah ke mana. 
keh keh kehh..

so tulis la sinopsis tu dari A - Z. 
dari mula sampai ke penghabis citer. 
tulis semuanya. 
yang paling PENTING dalam sinopsis tu ada:

1. konflik 
pastikan at least ada 3 konflik. 
citer yang tak ada konflik akan buat bacaan jadi mendatar. 
dan jangan banyak sangat pulak konflik tu. 
nanti senak kepala. 
yang baca pon boleh biol. 
huhuhuu.. 
pastikan konflik tu betol betol konflik okey..

2. penyelesaian 
bila dah ada konflik mesti la ada penyelesaian. 
selesaikan semua konflik tu dengan cara yang paling smart. 
yang tak membodohkan watak. 
konflik yang takde penyelesaian akan buat pembaca tak puas hati bila baca.

amacam..? 
sekarang dah dapat step no 2. 
ada lagi 4 step. 
suka ke idok..?
(^_____^)

~end~

baca STEP PERTAMA klik sini.
baca STEP KETIGA klik sini.
baca STEP KEEMPAT klik sini.
baca STEP KELIMA klik sini.
baca STEP KEENAM klik sini.

No comments: